woensdag 23 april 2014

Banofee pie


Donderdag middag, samen met een vriendin lekker thee drinken en snuffelen in kookboeken. Ons plan was: iets bakken. Nou, dat is zeker gelukt! In het boek Home Made Winter van Yvette van Boven kwamen we haar Banofee pie tegen. Alleen was het al te laat, om het blikje gecondenseerde melk drie uur te laten koken... Maar, in de voorraadkast stond de oplossing! (was ik eigenlijk al een beetje vergeten) Vorige voorjaar was ik op vakantie in Engeland, daar verkopen ze gewoon blikjes karamel. Echt ideaal!


Voor het korstdeeg:
    225 gram bloem
    snuf zout
    100 gram boter, plus extra om in te vetten
    een paar druppels ijswater

Voor de vulling:
    1 blikje gecondenseerde melk (400 g, te koop bij bijna iedere supermarkt) (of een blikje karamel uit Engeland)
    3 bananen
    100 gram mascarpone
    200 ml slagroom
    2 etl. Poedersuiker
    evt. Wat pure chocolade om over de taart te raspen

Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan, goed gevuld met water en kook het 3 uur met de deksel op de pan. Zorg dat het blikje constant onder water blijft, giet desnoods af en toe bij. Het kan anders ontploffen, echt waar! Laat het blikje daarna helemaal afkoelen. De melk in het blikje is nu veranderd in een dikke karamel.

Maal voor het deeg de bloem met het zout en de boter tot kruimels in een keukenmachine of kneed het fluks met koude vingers. Druppel er zoveel ijswater bij tot het net mooi bij elkaar blijft. Kneed vooral niet te lang. Laat het deeg ingepakt in plastic folie 30 minuten in de koelkast rusten.

Vet een taartvorm van zo’n 24 cm doorsnede in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm daarmee. Prik de bodem helemaal in met een vork. Bak het deeg in de op 180 graden voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin. Laat de bodem dan helemaal afkoelen. Dit kunt u dus helemaal van tevoren doen.

Smeer de gehele inhoud van het blikje karamel over de taartbodem uit. Pel de bananen, snijd ze in plakjes en verdeel ze over de karamel.

Klop de mascarpone los, giet de slagroom erbij en de poedersuiker en klop alles stijf. Bedek de taart met een dikke laag room. Rasp er nog wat chocolade overheen, als u die in huis heeft, maar het hoeft niet. Het is zo ook lekker hoor, trust me.


Bron:http://yvettevanboven.com/recipes/banoffee-pie-recipe/
Bron:http://www.metronieuws.nl/lifestyle/winter-wondertaart/SrZkkq!iKTHeE7vhYikA/

En toen stond er opeens een prachtige taart op tafel, dat ging eigenlijk best snel. We hadden een echt mega-mierzoete taart verwacht. Maar eigenlijk viel dat best mee. In de bodem zit al geen suiker. En ook het frisse van de banaan zorgt voor een mooi evenwicht in de taart. Stiekem is hij echt goddelijk lekker! Oke, ik moet toegegeven dat het een enorme calorieën bom is, maar geloof me, dat rondje extra wielrennen is hij dubbel en dwars waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten