zaterdag 16 januari 2010

Kruidkoek met rozijnen















Jah! Eindelijk weer weekend! Even een dagje rustig stond in de planning, zo net voor de tenamenweek. Dus na wat winkelen, lekker snel de keuken in. Afgelopen week heb ik een paar leuke andere blogs gevonden met lekker recepten. Eentje daarvan was een simpele maar lekkere kruidkoek, volgens de schrijfster. Tijd om die eens te gaan proberen.
Ik heb een vrij grote bakvorm, het lijkt meer op een broodvorm dan op een cakevorm. Maar dat maakt voor de kruidkoek weinig uit, alleen dat hij wat groter wordt. Gelukkig is dat in de meeste gevallen geen probleem. De hoeveelheden tussen haakjes, zijn voor een bakvorm van 25 cm.


420 gram patentbloem (350 gram)

3 t.l. bakpoeder (2,5 tl.)

300 gram donkerbruine basterdsuiker (250 gram)

1.2 e.l. speculaas- of koekkruiden (1 tl.)

snufje zout

300 gram geitenmelk (250 ml)
(kan natuurlijk altijd met koemelk)

60 gram roomboter (50 gram)
150 gram gedroogd fruit (125 gram)
(ik heb voor rozijnen gekozen)

klein theelepeltje, gemberpoeder

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Vouw een stuk bakpapier in de vorm. Of beboter en bebloem de bakvormen. Wel de rozijnen. Zeef de patentbloem met bakpoeder boven een grote kom. Meng de basterdsuiker, kruiden en zout er door. Verwarm de melk en los hierin de (in klontjes gesneden) boter. Mix het melkmengsel door de droge ingrediënten tot een glad en kleverig beslag. Voeg het gedroogd fruit toe en meng dit goed door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de koeken in circa 60 minuten gaar: een breinaald of satéstokje moet er droog uitkomen. Zijn de koeken nog iets nat en is de bovenkant mooi bruin, dek de koeken dan af met aluminiumfolie en laat de koeken nog iets langer in de oven garen.

Bij mijn eerste poging waren 60 minuten iets te lang, dus helaas werd hij een beetje donker aan de onderkant. Verder was hij wel erg lekker, volgens de proevers! ;)

Voor de inspiratie, dank aan: koekjevaneigendeeg.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten