
Ingrediënten
• 1 handappel (ongeveer 180 gram)
• 1 klein takje en 1 langere tak rozemarijn
• 1 theelepel suiker
• de geraspte schil en het sap van een halve citroen
• 1 theelepel boter
• VOOR HET BESLAG:
• 225 gram boter
• 150 gram suiker + 1 eetlepel (bijv. rozemarijnsuiker)
• 3 eieren
• 300 gram bloem
• 2 theelepels bakpoeder
Schil de appel, ontdoe hem van het klokhuis en hak hem in stukjes. Doe de appel en het kleine takje rozemarijn, de theelepel suiker, de citroenschil en het - sap en de boter in een pan. Leg het deksel erop en laat dit alles op laag vuur 4 tot 6 minuten bakken, tot de appel zacht is. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de soort appel die je gebruikt. Coxen zijn het snelst gaar en zijn heel geschikt voor deze cake. (ik heb gewoon een elstar gebruikt, kan ook prima.) Laat het mengsel afkoelen en haal, als het is afgekoeld, het takje rozemarijn uit. Verwarm de oven voor op 170 graden of gasovenstand 3. Vet een cakevorm in met bakspray of boter en leg een stuk bakpapier op de bodem. Pureer het afgekoelde appelmengsel met een staafmixer.
Voeg de boter, 150 gram suiker, de eieren, bloem en het bakpoeder aan toe. Mix dit tot je een glad beslag hebt. Voeg vervolgens het appelmengsel toe. Giet het beslag in de vorm die je hebt klaargezet en strijk de bovenkant glad. Strooi de resterende eetlepel suiker (rozemarijnsuiker) erover en leg dan het lange takje rozemarijn in de lengte midden op de cake. Bij het bakken laat de rozemarijn zijn olie los, zodat er een geurig middenpad op de cake ontstaat. Bak de cake 50 minuten of tot een satépen die je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat de cake in de vorm op het rooster afkoelen.
Stort de cake wanneer hij is afgekoeld op het rooster.
Bronvermelding
Boek: Feest van Nigella Lawson
De volgende keer, zou ik nog wat stukjes appel door het beslag roeren. Hierdoor wordt de cake net iets minder de droog. Ik vond overigens de combinatie appel en rozemarijn verrassend lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten